search box

Tuesday, 27 December 2011

seluar dalam pembakar kalori

Jepun dikenali kerana hayat rakyatnya yang panjang. ia dikaitkan dengan budaya pemakanan dan hidup yang sihat diamalkan penduduk negara bekenaan.



tetapi ramai yang tidak tahu selain kaedah normal di atas, sebuah syarikat Jepun telah mencipta sejenis seluar dalam yang mampu membakar kalori sebagai alternatif.

seluar dalam tersebut yang dikenali sebagai MXP Calorie Shaper Pants, didapati dengan harga USD 32, boleh membantu pembakaran kalori melalui salutan resin yang terdapat pada seluar dalam berkenaan yang menjadikan ia kaku. pengukuhan pada seluar dalam tersebut mewujudkan halangan pada anggota badan dan membawa kepada peningkatan bilangan kalori dibakar.

anggaran kalori yang mampu dibakar melalui penggunaan seluar dalam ini adalah 210 kilocalories dalam satu minggu. ia bersamaan dengan seorang lelaki seberat 140 pound berjalan selama 90 minit setiap hari!

mengikut statistik terkini, hanya 5% daripada rakyat Jepun mengalami obesiti, antara yang terendah dalam kalangan negara-negara maju lain.

namun, penghidap obesiti lelaki dinasihatkan agar menjaga pemakanan dan membuat rutin senaman harian selain penggunaan seluar dalam ini sebagai alternatif, kerana seluar dalam yang keras mungkin boleh membuatkan 'senjata' anda lemah.


sumber : http://www.globalpost.com/

Sunday, 25 December 2011

guru gigit pelajar

mungkin kerana sangap menggigit, seorang guru gred lima di Voorheesville Elementary School dekat Albany, New York ditahan pihak berkuasa selepas menggigit seorang pelajar perempuan.

Michael Guerette

Michael Guerette, 50, didakwa melakukan perbuatan bijak tersebut semasa bermain gusti lengan dengan seorang pelajar lelaki. ketika kejadian, pelajar-pelajar lain turut masuk campur membantu pelajar lelaki tersebut untuk menewaskan Guerette. mangsa yang juga membantu dengan meletakkan tangannya pada tangan pelajar lelaki terbabit tiba-tiba digigit oleh Guerette.

menurut Timbalan Sheriff daerah Albany, Craig Apple, semasa pelajar perempuan berkenaan meletakkan tangannya di hadapan Guerette, guru tersebut menggigit lengan mangsa sehingga meninggalkan kesan lebam. "ini merupakan kes yang amat pelik. saya tertanya-tanya apakah jenis guru yang menggigit pelajar?!" katanya kepada Times Union. "dan kalau anda ada masa, beli la gajet terbaru keluaran Apple, iPhone 4S...hahaha."



sementara itu pihak Voorheesville Elementary School berkata, insiden ini 'sukar untuk difahami dan mustahil untuk diterima'.

Guerette boleh didakwa atas kesalahan membahayakan pelajar dan mungkin akan membazirkan setahun hidupnya di dalam penjara jika disabit kesalahan. motif kejadian tidak diketahui, tetapi dipercayai mungkin Guerette mahu mencuba cara baru membuat 'love bite' di lengan.

"saya tak sedar masa tu. saya ingatkan ia cheesy pizza dengan topping makaroni. ia sememangnya nampak lazat. hohoho," kata Guerette.


Saturday, 24 December 2011

atuk shuffle

selama ni mungkin kita selalu dengar budak-budak Melayu selalu lepak dekat Pavilion sambil buat shuffle dan tectonic sebagai aktiviti rutin. tapi tu masih boleh dikatakan sesuatu yang biasa di Malaysia, berbanding negara-negara barat yang budaya hedonisme-nya bukan je terbatas kepada remaja, but also atuk-atuk yang dah tua bangka!


nanti kalau ada kenduri kahwin anak-anak, maka bapak-bapak dan atuk-atuk sekalian boleh la shuffle bagi menggantikan persembahan silat ye!

bila pemandu lori dapat lamborghini

seorang pemandu lori telah memenangi sebuah Lamborghini dengan 640 kuasa kuda dekat Santaquin, Salt Lake City. kereta berprestasi dan bereputasi tinggi tersebut dimenanginya dalam satu pertandingan ketika kejohanan American Football peringkat kolej di daerah berkenaan.

David Dopp ketika memenangi Lambo

tp disebabkan beliau seorang yang ketagih lori dan agak noob dalam hal-hal kereta biasa jauh sekali Lamborghini, so kemewahan serta merta yang baru diperolehi tu juga turut hilang serta merta setelah baru 6 jam memenanginya. David Dopp, 34, terlibat dalam kemalangan ketika sedang bersiar-siar bersama keluarga dan rakannya, selepas melakukan drift tidak sengaja di satu selekoh dengan kelajuan 45 mph. Lamborghini tersebut didakwa terlanggar sesuatu sebelum berputar dan melanggar pagar serta terbabas sejauh 75 kaki dari jalanraya.

"saya rasa macam tercabut jantung", kata Annette Dopp, salah seorang ahli keluarga David semasa menceritakan pengalaman ketika kemalangan berkenaan. "mereka (yang terlibat) kata mereka ok. tapi (bila melihat keadaan kereta selepas kemalangan) ia seperti; omg, apa perlu kita buat sekarang?"

Wayne Rooney David Dopp dengan trademark lame ass beliau

David bercadang menjualnya setelah tidak mampu membayar service untuk membaiki kereta mewah buatan Italy berkenaan. tetapi pemandu lori Frito-Lay tersebut menafikan ia mengalami kerosakan yang teruk. cuma kebocoran pada tangki minyak dan tayar serta beberapa kesan calar.

bapa kepada enam orang anak itu berkata dia tak mampu membayar cukai dan insurans bagi Lamborghini tersebut yang memerlukannya membelanjakan USD 3500 setiap enam bulan. "sebab tu lah hanya orang kaya memilikinya," tambahnya. "bukannya orang miskin seperti saya."

Encik Lambo selepas kemalangan

tidak dapat dipastikan bahawa adakah itu alasan untuk mengaburi kebodohannya meng-show off konon nak drift kat selekoh tajam macam cerita InitiaI D, atau memang dia sengaja merosakkan kereta tu kerana dia rasa tak layak memilikinya. apa yang pasti kedua dua possibility di atas adalah bodoh untuk dijadikan alasan dan dia sememangnya bodoh.

sumber : http://www.msnbc.msn.com/

Thursday, 22 December 2011

baby gangster

seorang baby tomey berusia 3 tahun dibelasah teruk setelah terlibat dalam pertempuran No Mercy di sebuah nursery di Leicestershier.

Katie Guttridge

Katie Guttridge, 3, didapati lebam di muka berserta kesan gigitan selepas di kuntau oleh penyerang berusia dua tahun. kanak-kanak tersebut diserang di sebuah nursery dekat Ratby Village Hall oleh seorang kanak-kanak lain yang berumur setahun lebih muda daripadanya, yang turut didakwa menyerang sembilan kanak-kanak yang lain.

ibu Katie, Clara Mackow, 28, berkata : "saya tidak percaya apabila melihat dia. saya hanya menangis. dia mengalami luka di bibir dan lebam yang dahsyat. dia kelihatan seperti terlibat dalam pertarungan dengan anjing yang mahu menyerangnya."

"kami terpaksa membawanya ke hospital kerana doktor fikir soket matanya telah rosak. dia hampir buta dalam serangan yang sama sekali tidak bermakna. kanak-kanak perempuan yang menyerangnya mempunyai sejarah menyerang kanak-kanak lain. dia di luar kawalan."

Clara Mackow bersama anaknya, Katie

polis telah dipanggil untuk membuat siasatan tetapi tiada tindakan akan diambil kerana penyerang berkenaan masih di bawah umur untuk disabitkan kesalahan jenayah. berdasarkan laporan oleh nursery terbabit, Katie telah diserang dalam empat kejadian berasingan oleh kanak-kanak yang sama.

pengurus nursery terbabit, Jill Bottrill berkata : "kami sedang berusaha untuk menyelesaikan masalah tersebut dengan pihak pendidikan tempatan dan ibu bapa."

St Phillips Church Rooms in Ratby

ibu kepada kanak-kanak penyerang tersebut pula enggan mengulas tentang kejadian serangan berkenaan. "anak perempuan saya hanya berusia dua tahun. saya tidak mahu melanjutkan (masalah) ini lagi."

sementara itu, kanak-kanak penyerang itu yang tidak mahu namanya didedahkan telah dipetik sebagai berkata : "titew ta sengajew. titew nak kawan jew dgn katie. tp katie yg ta mo kawan dgn titew. so, titew marah la diew. tp ta sangkew plax titew nieyh kuat cangat...hikhikhik" >.<


sumber : http://www.mirror.co.uk/

Wednesday, 30 November 2011

kerana futsal

long time no write...

hari tu guwa main futsal bro. tapiii...
tapi sayangggg...

what i'm talking...pfftt

lepas habis men-futsal, aku tibe2 rasa dunia nak terbalik. vomited a lot sampai takde apa lg nak keluar, rase mcm tengah menari ulik mayang guwa cakap lu. lucky me, ade sorang brotha ni jumpa aku. then setelah melalui beberapa prosedur aku dibawa naik ambulance.

mase sampai kat Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), pembantu2 peribadi aku yg terdiri drpd doktor2 pakar terus bawa aku masuk wad. perghh, rasa mcm VIP siot duduk atas wheel chair. kalau boleh aku nak snap gambar aku time tu jugak buat dp fesbuk.



then pembantu2 peribadi aku letak aku atas katil bersalut emas. aku duduk bersila sambil makan buah anggur. dayang2 chantek menyanyi lagu party rock anthem diselangi bunyi burung2 berkicauan...

okay2...stop it! fine..aku tipu =.=

ade sorang doktor muda datang ambil darah aku. perghh..scary dowhhh. aku ingat sekali cucuk je, lepas tu dia datang balik, cucuk lagi sekali nak masukkkan air. seriously aku mmg Trypanophobia...LOLOLOL



aku ingat dah habis bab2 cucuk mencucuk ni. tapi...
tapi sayangggg...
ade sorang lg doktor berbangsa cina  datang kat aku.

"kenapa doktor?"
"saya mau ambil darah."

"hah...!!"

"darah tadi tak cukup."

pftttttt!!




lepas doktor tu selesai mencekik darah aku, aku nampak ade sorang makcik ni baru masuk wad, mengendong baby dia yg tengah sakit. baby tu diletakkan kat atas katil sebelah katil aku. then, sorang doktor india datang kat makcik tu.

"siti khadijah?"

"ya.."

"baby ni apa sakit?"

"tak tau la doktor. dia dah banyak kali buang air besar, drpd pagi tadi dah banyak kali dah doktor. mungkin cirit birit kot."

"owh..suda berapa kali cirit?"

"dah banyak kali dah doktor."

"ya laa..suda berapa kali cirit?"

"ade la tujuh lapan kali."

"owh..suda dekat sepuluh kali cirit. sebelum hari ini dia ada cirit?"

"takde, doktor. baru hari ni."

"owh..baru hari ni cirit laa..."

aku rasa mungkin doktor tu pakar cirit...LOL

lepas beberapa jam aku kena tahan dekat wad, aku dibenarkan balik. sebelum aku balik, sorang nurse cun bagi surat kat aku... <3<3<3

jeng...jeng...jeng

surat appointment medical check up. nampaknye kisah aku belum berakhir. harap2 takde la jarum lg...demm

Sunday, 25 September 2011

kerasukan

wow..scary nye title. L0L

baru2 ni, salah satu kolej perempuan kat UiTM Shah Alam, kolej mawar digemparkan dgn kes kerasukan. kejadian tersebut yang melibatkan beberapa individu bermula berhampiran kolej delima. walau bagaimanapun kes tersebut masih lagi dlm siasatan (cehh..mcm pembaca berita plak).

mase mula2 dpt berita tu, aku takde la terkejut sgt sbb mmg universiti tempat aku belajar ni dah lali dgn kes2 mcm tu. sebenar nye kalau korang perasan tempat2 menuntut ilmu ni mmg selalu menjadi tempat kesukaan jin2 bertandang. ye la, menuntut ilmu tu kan baik ~

and then satu petang dua hari lepas kejadian tu, aku lepak dgn roommate aku. tp disebabkan wi-fi dekat kolej perindu 1 ade masalah menyebabkan aku tak dapat online, aku saje bukak video layan lagu omputih, "almost easy" by one of my faveret band, avenged sevenfold. music video lagu ni agak scary sbb berlatar belakangkan sebuah tempat spt neraka, dgn vocalist nye menjerit jerit tak hengat dunia. mula2 aku takde expect ape2. ye la kan, waktu tu pun petang bkn nye malam.

aku pun bukak la music video tu guna VLC media player dan pasang sound agak kuat. kebetulan pulak mase tu sorang roommate aku, shahrul ade dekat sebelah. then tibe2 dia tegur, "amboi, ganasnye lagu." aku sebenarnye dari awal lagi perasan lagu tu lain macam, sbb suara M. Shadows, vocalist avenged sevenfold tu agak dalam dan garau. senang citer mcm suara syaiton. mmg la kite tak pernah dengar suara syaiton, tp dari perkataan syaiton tu dah boleh imagine mcm mane buruknye suara tu.

aku dah terkesima kejap. aku dah byk kali dengar lagu tu, and aku kenal suara vocalist band tu. then aku pegi check sound setting media player tu, and ubah ape yg patut. tp suara penyanyi lagu tu tetap garau. ngeh..ape hal ni?? aku try bukak video lagu lain, "afterlife" by the same band. lepas tu aku bukak balik video tadi. tp suara vokalis avenged mase tu dah elok and tak garau mcm tadi. huh..finally !!

de question is, suara siapa tu?? q-_-p


video


bile aku dengar cerita pasal rasuk2 ni, aku teringat kisah abang aku. abang aku ni yg aku panggil angah adalah bekas pelajar pondok pengajian agama aliran tahfiz. raya baru ni mase aku balik kampung aku tidur dgn abang aku tu (adik yg manja...mhuahuahua). then dia cerita la pengalaman dia mase dekat pondok tahfiz yg terletak dekat seri menanti.

"angah dulu mase dekat sekolah tahfiz, belakang pondok tu ade makam raja-raja. ye la, seri menanti kan bandar diraja negeri sembilan. pondok angah tu pun dekat je dgn istana Yang di-Pertuan Besar. ustaz angah dulu pernah ckp dekat angah dgn member2 angah mase tu, kawasan belakang tu keras sikit, ade penjaga. ustaz tu bagitau lg, jin2 penjaga makam tu 'besar-besar'. ustaz angah ni sgt alim, hijab dia terbuka, (dengan izin Allah) boleh nampak makhluk2 ghaib. sbb tu dia tau benda2 mcm ni."

"pondok tahfiz ni pulak ade pendinding. tp tiap2 minggu kena bace manzil dgn zikir2 tertentu utk kukuhkan atau 'bina' balik pendinding ni. (sbb bile ade orang yg buat dosa dalam kawasan yg di dinding, pendinding ni akan 'berlubang' sedikit demi sedikit. btw, nobody's perfect). utk pasang pasak (pendinding) ni, ustaz angah bahagikan kpd group. satu group ade sepuluh orang, dan group ni akan bergilir-gilir setiap minggu."

"ade la satu minggu tu, group angah kena buat bacaan manzil dgn zikir2 utk pendinding tu. rase takut tu mmg ade la kan. sebelum tu pun dah macam2 citer angah dengar dari member2 yg dah pernah buat. lepas tu sepuluh org ahli group ni ustaz bahagikan tempat masing2 utk duduk buat bacaan tu. kitorang duduk jarak2, tp boleh lg la nampak antara satu sama lain. sebelum buat bacaan utk pendinding tu, ustaz angah ade pesan, jgn pakai jubah yg ade kolar, nnt (kolar tu) kena tarik. tp malam tu angah lupe pulak, angah slumber je la pakai jubah yg ade kolar."

"then angah pun mulakan la buat bacaan2 utk pendinding tu. mase tengah khusyuk bace tu, tibe2 kolar jubah angah kena tarik. mula2 angah buat tak reti je, tp makin lame makin kuat. ustaz angah pesan kalau rase takut, stop bacaan tu dulu, ambil garam (yg dah disediakan awal) lepas tu campak ke tepi, sbb jin tu akan ikut arah garam tu dan berhenti kacau. tp masalah nye lepas tu jin2 lain pulak yg datang kacau. ketayap angah kena tarik sampai senget, baju pun kena tarik jugak."

perghh..boleh tahan jugak citer abang aku ni. sebenarnye panjang lagi citer ni, tp malas aku nak tulis banyak2. siapa nak tau sambungan cerita ni dtg la jumpa aku...hua3

TAHUKAH ANDA ??


haa..macam encyclopedia pulak dah.

there's a thing pasal jin a.k.a hantu ni yg ramai org tak tau. aku pernah baca sebuah buku pasal rawatan kerasukan jin mengikut kaedah Islam, "Dialog Dengan Jin : Diari Seorang Perawat" keluaran Akademi Rawatan Islam Nur Ehsan (AKRINE) hasil kepenatan tangan dan minda Ustaz Abd Majid Hassan. dalam buku tu ade sepotong ayat yg agak suspen yg (lebih kurang) berbunyi :

"jin (hantu) ni kalau menjelma menjadi jasad (secara zahir dpt dilihat) akan menjadi lemah umpama ikan yg diletakkan di atas darat"
it means that kalau ade antara kita yg nampak pontianak, pocong, or langsuir ke...cuba pukul kepala dia guna kayu, insyaAllah menyesal hantu tu. perkara ni tak ramai org tau sbb byk sgt cerita hantu, filem hantu, sini hantu, sana hantu, sikit2 hantu. so bile kita jumpa hantu kita rase takut dan selalunya akan lari tanpa sempat duduk dan berfikir, "kalau aku pelangkung kepala hantu ni guna kayu agak2 nye apa perkataan terakhir dia akan cakap?"

contohnye video kat bawah ni, rakaman pasal satu kejadian dekat Jepun. sorang lelaki dengan berani melepuk dan menyepak 'hantu' yg cuba nak ganggu dia :

video

LOL.. XD

Saturday, 17 September 2011

illuminati is kinda suck !!

ade la satu malam yg hening tu, aku mengada-ngada bukak most recent kt fesbuk (selalu bace top news je). lepas tu kt wall newsfeed tu tertulis.. "A*** A*** likes anti illuminati". wow...dah lame tak bace/dengar pasal the fuckin' illuminati or freemason. kalau dulu aku mmg minat bace pasal organisasi binatang tu. aku pun terus bukak page anti illuminati tu dan like.

mula2 aku layan je status2 yg di post oleh org2 satu dunia yg aku tak kenal. pastu tibe2 tangan aku menggatal plak nak post status dekat page tu (nak jugakkk).



then ade la empat lima org like..hehe. yg menge-like tu pun ade la comment positive 'bout the status. pastu tengah layan fesbuk tu, tiba2 ade noti "C*** H** commented on ur status in anti illuminati". at first takde la aku suspek ape2, maybe org biasa2 yg comment.


perghh...sekali yg comment tu org illuminati. goyang la jugak abg..dik !! tp tak kan la terus surrender camtu je kan...


aku ingatkan hujah aku tu bole tahan la utk buat dia senyap. but then dia comment lg...


pulak dahh?! aku pun bg la lg satu soalan. tp kali ni jawapan yg dia bg agak...err


hah !! ambik ko ben. nak sgt debate kan? ni salah satu kepala illuminati dah ade kat depan.

and the debate continues...


watafak !! aku pulak disalahkan sbb memburukkan name illuminati...


ade pulak illuminati baik ngn illuminati jahat !! mcm citer hindustan pulak dah...shitt. then aku pun membalas dgn panjang lebar...


conversation tak rasmi antara aku dgn illuminatus tu terhenti kt sini sbb ade sorang mamat indon tibe2 menyampuk q-_-p

tp ape pun dari comments si mamat illuminati tu aku dpt conclude yg sebenar nye illuminati pandai mempergunakan ahli nye yg non-jews. tidak kire la korang presiden Mesopotamia ke, perdana menteri Babylon ke, asal kan bkn yahudi... illuminati tak kan pandang, tak lebih utk tujuan manipulate bg kepentingan zionis tu sendiri.

bak kata panglima misai kontot Germany, adolf hitler :

"saya boleh bunuh semua yahudi ketika saya berkuasa. saya tinggalkan sedikit kepada kamu agar kamu kenal siapa yahudi dan cari jawapan kenapa saya bunuh mereka".



Friday, 9 September 2011

fake profile or f**k profile

"niat tak menghalalkan cara"or vice versa. thats ryte. tp dunia moden skarang ni, bkn setakat niat atau cara (matlamat). jawatan, harta, darjat and so on bole 'menghalalkan' both niat dan cara.

p/s : and (again) entry kali ni ade kaitan ngn fesbuk :3

aku ni mmg suke pertahankan ape yg aku yakin betul. bkn "rase2 nye...err..betol kowt?!". dan encik fesbuk adalah 'meja debat' portable yg paling hampir.

testing..1, 2, 3. ehem2..oke, proceed...

once upon a time, sorang member aku tibe2 pm, "ben, mai la masok skali. tengah syok fight ni (link)"...aku pun mula membuat muka pelik dgn bersungguh-sungguh sbb mmg jarang kucing ni pm aku. tetibe ajak masok fight plak tu?! aku pun dgn semangat yg berkobar kobar menekan link yg member aku bg tu.

perrghh..mmg perang guwa ckp lu. bole kata kalau bukak je page tu dah bole nampak perkataan maki hamun menjela jela. bkn moderate pnya fuuk, dah tahap legendary pun ade. aku dgn tangan di dada mata ke atas membalas comment2 sejahtera tu dgn bahase baik dan mudah difahami (hero mmg dtg saat2 akhir). dgn sangkaan bahawa ayat2 manis aku akan dibalas dgn rasional dan saksama, tibe2...ptuihh

siapa tak marah kena maki anak haram, anak barbie (bkn nama sebenar) dan mcm2 'puji-pujian' yg terungkap indah. tp nasib baik angin kipas siling yg berhembus lembut menyejukkan hati aku yg baru nak hangat. then aku teruskan jugak guna bahasa yg baik2 dgn harapan diorang sekurang kurang nye akan balas dgn cara serupa walaupun tak setuju dgn statement aku.

tp...ptuihh (bertalu-talu). pecah kaca pecah gelas, ade sabar ade batas. jgn plak ade muke yg pecah...grrr. aku pun mule guna bahasa2 kasar yg agak terkawal. then, aku perasan satu benda, they were using fake profiles?!

aku pun dgn bangga nye point diorang kecut sbb gune fake profile. then dgn bangga nye jgk salah sorang mamat tu tanye, "ko tau tak ape tujuan sebenar fake pro??" aku pun takde la nak tunjuk pandai jawab soalan tu, sbb aku rase mcm tak penting je. tp lepas maki punye maki dah bertepek kt muka aku, aku point diorang balik using the same thing. and yg mamat sekor ni pun point soalan yg same kt aku. pulak dahh??

aku bg jawapan mudah je :

tujuan fake pro : bole kutuk caci maki org lain dgn bahase kesat tanpa org tu tau org disebalik fake pro tu. gune fake pro mcm pengecut, caci maki pijak kepala org lain sampai org tu rase marah semata mata nak dakwa, penghakiman la bagai.

dia hack information pasal aku and jumpe blog aku (bkn blog ni). blog aku yg satu ni berkaitan political against government, tp takde la extreme mane. dia ugut aku nak buat report la, penghakiman la bagai. first indecent? seksyen 57 akta keterangan?? cara dia ckp mcm aku tengah ambik master in law pulak dah. then dia ckp dia ni DPP (deputy public prosecuter/timbalan pendakwa raya) bahagian negeri. wtf !! one more thing is dia nak buat report jugak pasal comment2 aku yg jauh lg sopan dari diorang2 yg offence aku, dah siap print screen nak tunjuk kt koperal?! shit..

aku takde la nak ambik port sgt dia nak report ke, nak DPP sgt ke...bawak masuk kubur la. pffttt. but somethin' is going wrong !! aku terkejut sbb mcm mane sorang yg dah arif pasal undang2 ni nak tunjuk lagak kat fesbuk, ugut la bagai, nak akta tu la ni la. he was misusing his position as a law figure. there's no wonder la ramai lawyer yg corrupt right now. (omg...i'm currently studying law. i never hope to be a lawyer, but if i destined to be.........God, please keep me away from that).

dunia akhir zaman. jawatan menghalalkan cara...hmm. aku rase kesian pulak bile fikir balik pasal si mamat DPP tu. terima je la kalau negara dah decide nak agungkan sgt hukum ciptaan barat, ciptaan manusia. hukum yg tak mungkin as perfect as God's law.

Wednesday, 17 August 2011

lima benda silly yg org selalu buat kt fesbuk

  • gersang
golongan2 cmni selalu nye akan cube utk seboleh boleh nya nk komen kt dp or pictures someone. bkn sorang tp mungkin berpuluh, dgn harapan salah satu akan 'melekat'. biasanya  akan keluar ayat "awak single eh?","saya suke ar neng0k gmbar awak", "awak ni cute ar", senyuman awak manis la..hik3"...fuuk !! golongan ni sgt dinanti nanti oleh golongan kedua kt bawah ni.


  • cute?!
selalunye golongan kedua ni terdiri drpd 'gurlz'. biasanye diorang akan add pictures yg comel2 or post status yg mengada ngada mcm hot stuff. diorang ni takde la desperate sgt mcm si gersang td, tp diorang fikir semua orang tengah tunggu their posts or latest pics. "hye allz, syg semua <3 <3", "penat nye approv 124 fren request ni. ade lg 200++ lg. spe nak tlg approv kan??" ngeee..peliz


  • manja
ni adalah salah satu golongan yg boleh buat aku muntah darah. mereka2 selalunye akan berlakon mcm tengah berbual dua org ngn gf/bf masing2, and pretending no one else would read ape yg diorang tulis. konon nye nak show off la sebab ade gf/bf, mcm org lain takde pulak. "syg tga wt pe tu??", "eish, ne leyh cm2", menchi la menchi la"...bwekkkk ~


  • jiwang karat
jiwang...oh peliz. jiwang2 ni tak legend mcm faliq firdaus laa. aku pernah 'jumpe' sorang mamat kat fesbuk ni yg dah mcm desperate teramat nak kan kasih si gadis bername Jennifer Love-Hewitt (bukan name sebenar). mamat bername Kurt Cobain (bukan name sebenar) ni selalu kacau Love-Hewitt. yg si minah ni pulak dgn nada mengada-ngada men-sound Cobain or suruh 'abg2' lain sound, suruh jgn ganggu dia lg. mcm hot-setap pulak. pffttt

  • lepas geram
golongan ni mempelopori 2/3 kerusi parlimen fesbuk. org camni selalu akan post status yg innocent, and menggunakan ayat2 sarcastic yg kadang2 berbentuk metafora dlm orkestra penyampaian maksud status tu sendiri (ececeyh..LoL). mcm la kalau post status camtu semua org nak tolong settle-kan, paling teramat selalu nye akan menekan 'like' or put their comments, thats all. apasal tak buat terus je event kt fesbuk tu "aku tak puas hati dgn mr k" or "obe is kinda sucks" then invite friends ramai2, baru meriah.

Sunday, 14 August 2011

jiwa kosong

SAYA JIWA KOSONG.
SAYA SAYANG KAWAN SAYA.
SAYA TIDAK SUKA ORANG YANG TIDAK SETIA.
SAYA...


dunia kosong, minda kotor yg horny, fikiran celaru, hitam. tu adalah sebahagian drpd jasad anak2 muda zaman sekarang ni. tak mcm budak dulu2, main lastik ayam, konda kondi, mandi sungai. budak2 zaman sekarang main anak orang, kongkek2, mandi air laici.


tak mcm budak dulu2, nak messaging gune surat je, dgn setem 20 sen. kalau gune shortform pun bole lg paham. tp budak2 zaman sekarang, nak messaging 1 sen je dah cukup. kalau shortform tu dah mcm typing error pun ade. pastu kalau nak call dua saat je dah cukup, dgn harapan org akan call balik bile nampak perkataan 'missed call' kt phone screen. tak nak kredit habis punya pasal...ciss.


tak mcm budak dulu2, buku pun ala kadar je. kalau takde buku terpaksa pinjam buku member, pastu buat buku teks tulisan sendiri, mcm Tuan Tulis. tp budak2 zaman sekarang, buku buat penutup mangkuk nak masak maggi (aku la tu..heheh), buat penyandal pintu, tak pun buat komik sendiri dlm buku teks. kalau nak gosip2 pun sekarang ni dah ade buku muka, encik fesbuk.


tak mcm budak dulu2, naik basikal nak pergi mane2. tolong mak jual kuih, tolong hantar adik pergi sekolah. lepasan carbon monoxide jauh sekali. tp budak2 zaman sekarang, ade motor. kate nak pergi sekolah tp bantai merempit. duit takde nak isi minyak, sanggup sedut minyak kereta ayah. kalau yg 'besar' sikit ade kereta, overnite kt uptown lepak dgn member2.


tak mcm budak dulu2, kalau kena marah tunduk. tak berani melawan, hormat org tua. kalau tak bersalah pun sanggup mengaku salah, takut org tua tu blushing pulak. tp budak2 zaman sekarang, pantang kena marah, mule la nak menjawab. pastu mesti melenting, lari dr rumah lepak rumah member. mcm la member tu mampu bayar yuran sekolah mcm mak bapak buat.

tak mcm budak dulu2, mane ade medium tulisan online nak ketengah kan perahan kepala masing2. paling terrbaekk pun hantar draf karangan kt local newspaper, kalau terpilih boleh la tersiar utk org ramai bace. tp budak2 zaman sekarang, ade blog. kalau tulis helo je pun dah bole ade 4 followers. pastu kalau tak puas hati, carut je dlm blog. ape de hal?? (mcm aku takde blog plak..hehe)

p/s : kalau takde yg lame, takde yg baru.

Monday, 8 August 2011

cinta..is it that hard??

assalamualaikum
wabarakallahualaikum

"LOVE ME, LOVE ME NOT.. LOVE ME, LOVE ME NOT"

kate seorang aktres Hollywood, sambil memetik gitar kelopak bunga one by one, dlm sebuah filem yg aku tonton tak lama dulu.

love. is it that hard?? seriously aku bkn la luv specialist. tp mat and minah gersang alwiz be around me, and that emerges a FAQ; what is on their mind actually.

to me, cinta tu ade definisi dlm metafora yg pelbagai. tp yg aku nak highlight kt sini ialah hablumminannas (hubungan sesama manusia). spt definisi nye yg metafora, cinta boleh dtg dlm pelbagai bentuk dan atmosfera. kdg2 ia boleh membantu, and instead create a confusion.

"love is a sweet torment" - cinta tu adalah seksaan yg menyenangkan !!


selalu nye aku tengok org2 sekeliling aku yg terjerat di kamar rindu cinta berbunga sepi di pesisiran pantai diselangi hembusan bayu lembut mengusik kalbu ni, mule2 akan keliru utk menyusun the things that they do daily. aku pernah berbual dgn seorang brader kat foodcourt dlm kampus tempat aku belajar.

aku         : kitorang ni baru masuk, so tak de la byk sgt assignment k0wt.
brader    : ehmm..abg dah lame kt sini. dah phm perangai bdk2 kat sini. nnt kalau dah dpt awek takde ke mane assignment tu dewh..haha

yeah, it starts with confusion. and the steps further are we who decide to make it moves. kalau betol care nye, then it ours, and instead.


maka tersebut la alkisah sorang minah cute yg kejatuhan cinta ke atas sorang jejaka. dia mmg suke kt laki ni tp segan a.k.a blushing yg amat bile face-2-face dgn si laki ni. die selalu suruh member die tanye kt si jejaka ape2 soalan yg terkubu kt benak dek kerana malu nak tanye depan2. sometimes she feel that it's juz a hopeless hope, and tired of luving him. tp lepas tu berbunga-bunga balik bile nampak laki tu. weirdo rite?? and the luv story is yet to be ended rite now.

in my deepest sight, aku rase dlm bab luvers and being luved ni, we juz need to be ourselves. if we do like him/her, don't juz like his/her status on fesbuk, put comments, or stalking and talking 'bout him/her. sometime si dia mungkin rase tak selesa dgn ape yg kite buat. show the real part of ourselves, than pretending to be someone that we don't know. it juz creating more confusion.

bak kate commentator, Andy Gray dlm v'game FIFA series, "juz keep ur menthally strong and everything will be fine".

love. it's not that hard. :)

Sunday, 7 August 2011

k-pop sucks



assalamualaikum..
dan jawabnye;
waalaikumussalam..keyh



k-p0p..dlm byk2 seni muzik kt dunia ni, bg aku antara yg pelik and funny is k-p0p. I think it's juz a damned music, almost. k-p0pians (istilah suke hati aku bg k-p0p fans) ni bkn nye minat sgt dgn music k-p0pers (istilah suke hati aku bg k-p0p singer), tp selalunye hard-die-fans of the cute-baby face. yeah, the k-p0pers are actually selling their faces to the k-p0pians..fucked-up.


kalau kite dengar music k-p0p ni mostly have the same rhytms. na na na...no no no..nobody nobody but u. somethin' like that lah. lepas tu dance up and down gune step yg same cuma dlm music video yg berbeza-beza. yg lelaki buat muke comel and jambu nak mati, whilst the gurlzeesta bukak sane bukak sini tunjuk mcm2 daerah dan lapangan cerah, especially kaki2 diorang yg dah dicukur or gune laser-theraphy utk menarik minat2 followers dari kalangan penggemar kopi jantan.



selalunya plak k-p0pians akan letak gambar2 k-p0pers as their fesbuk default pictures, tampal dkt l0ker or dinding bilik k0lej then jeling mata ke mata mcm tak hengat assignment. kalau nak buat assignment or presentation pun mesti nak berkaitan dgn the k-p0pers. lepas tu k-p0pians yg lain ckp "eh, apasal kau minat lee dong-gun ar, aku rase lee dong-wook lg kiut". oh pelizz..kiut2 ni tak legend lahh



tp yg paling tak boleh blah is their group names. kalau band or solo singers selalunya gune name or nickname yg menarik utk jd salah satu pakej menarik perhatian pendengar. arctic monkeys, my chemical romance, radiohead, hujan, butterfinger, bittersweet etc. yg k-p0pers plak ntah ape name pun aku tak berapa nak paham. super junior, MBLAQ, battle, j.t.l, girls generation (genersi bdk perempuan !!) tiger k, PSY, IU and all the funny names. agaknye diorang jumpe name tu mase main scramble.. XD

kpd k-p0pians (dah mcm p0pia pun ade gak),
tangan di dada mata ke atas..

lg sedap dengar cikgu shida nyanyi..kekeke

Saturday, 23 July 2011

perceptions aren't facts




"aku tak pandai tp aku bkn loser..keyh"

"aku prejudis dgn perempuan tp aku bkn gay..keyh"

"aku melayu tp tak semestinya aku kena jd melayu..keyh"

it's all 'bout perceptions, not facts !!


bile dah jd kebiasaan, everything yg tak de kaitan pun boleh beranak-pinak. tak bole la nak keluar sikit drpd 'adat', mesti kena banned separuh mati.

org bodoh kurang pandai mmg selalu kena ayat. tambah2 plak golongan yg horny malas sambung belajar ni. nak terus keje la kate kan. ayat yg paling selalu keluar, "kalau kau tak nak belajar  kau nak jd ape??"

hey..Bill Gates was dropped out from Harvard. die tak grade pun, tp member2 die yg grade dulu finally became his workers in Microsoft Corp !! tp aku tak menafikan ilmu tu penting. Bill Gates was gifted. rezeki ade di mane2.

prejudice isn't good. but sometimes it can be good. it's quite abnormal  for someone who have prejudice on opposite-sex. tp kalau ade sbb yg tersendiri; mungkin ade sejarah dgn girls/guys sebelum ni, mungkin lebih selesa dgn diri/ape yg ade sekarang, or mungkin ade somethin' like mandul/mati pucuk/penyakit. sometimes prejudice isn't natural, saje mem-prejudiskan diri utk kebaikan org lain. yeah, it does happened !! ber-couple (almost) tu tak elok, and kahwin tak wajib pun. so nak kecoh ape?!

and the foolish precious pepatah melayu;

"biar mati anak jgn mati adat"

wth !! eh..kalau anak mati siape nak sambung adat?? beruk, dolphin?!

nak nikah kena bersanding, jgn langkah bendul. kalau pergi majlis agama yg formal kena pakai songkok, ketayap or serban dilarang sama sekali. kalau ade masalah rumahtangga, kena selesai ikut care adat, agama is second !!

aku sgt setuju kate2 Tuan Guru Nik Aziz, "saya tak pernah minta dilahirkan sbg melayu. lahir sbg org asli pun saya tak kisah, kalau lahir sbg seorang arab tp berjuang tolak Islam tak ade gune".

c'mon la. it's all 'bout mentality, it's juz the blacky...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Click for more information